Opnieuw doofden 750.000 Belgische gezinnen vandaag een uur lang de lichten voor Earth Hour van WWF, zo blijkt uit cijfers van netbeheerder Elia. Daarmee werd het record van vorig jaar geëvenaard.

Het equivalent van 750.000 gezinnen aan electriciteit, dat betekent dat België voor het derde jaar op rij massaal zijn stem uitbracht voor actie tegen de klimaatverandering. Ook dit jaar werden de lichtknoppen afgezet in gespreide slagorde, wat al rond 19u tot dalingen in het elektriciteitsverbruik leidde.

Earth Hour maakt deel uit van een internationale campagne van WWF tegen de klimaatverandering. Het is een symbolische actie die voor het Wereld Natuur Fonds en voor alle mensen die bezorgd zijn om de toekomst van onze planeet een momentum creëert. De deelnemers eisen overal ter wereld dringend actie van de politici. De wereld zoals we die kennen is in gevaar. Om dramatische gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen moet er nu worden opgetreden.

WWF-België vraat een amitieus klimaatplan
 

In België tonen de beleidsmakers een manifest gebrek aan ambitie en coherentie als het over klimaat gaat. Onze federale en regionale regeringen kijken vandaag nog steeds niet verder dan 2012. WWF toonde met zijn energierapport aan dat een wereld met 100% hernieuwbare energie tegen het midden van deze eeuw technisch mogelijk is. Hiervoor moet voluit worden gekozen voor energiebesparing en de promotie van zonne-, wind- en geothermische energie. 100% hernieuwbare energie zou de klimaatcrisis voor eens en altijd oplossen, en ons in 2050 toelaten om 4.000 miljard euro per jaar uit te sparen.

Een nieuwe federale regering moet in de eerste plaats een klimaatwet aannemen, waarin men zich engageert om de CO2-emissies tegen 2050 tot quasi nul te herleiden. Deze wet moet ook jaarlijkse doelstellingen per sector definiëren, en de samenwerking tussen de verschillende regeringsniveaus formaliseren. De regionale overheden moeten gelijkaardige 'nul-emissie actieplannen' formuleren.


België is helemaal mee

In België hebben heel wat bekende monumenten de lichten gedoofd voor Earth Hour: de Grote Markt in Brussel, de Belgacom-toren, de bruggen over de Maas in Luik, … Veel gemeenten schakelden de openbare verlichting uit en de klemtoonverlichting (openbare gebouwen, kerken, gemeentehuis, monumenten) zoals Houthalen-Helchteren, Peer, Oud-Heverlee, La Hulpe, Malmédy,… In Antwerpen doofde onder meer het Radisson Blu Astrid hotel en het Park Inn Hotel hun lichten. In Brugge het Belfort en de kathedraal. Autobestuurders op de autosnelwegen in Vlaanderen en Wallonië reden tussen 20u30 en 21u30 in het duister. 

Azië groeit sterk
 

Over heel de wereld nemen duizenden steden in 134 landen deel aan Earth Hour. Uit de eerste berichten valt op dat de Aziatische groeilanden dit jaar massaal aanpikken bij Earth Hour. China, Mongolië, Maleisië, Vietnam, Indonesië, Singapore, Cambodja en Thailand tonen stuk voor stuk indrukwekkende groeicijfers. In India stijgt het aantal steden dat deelneemt van 27 naar 47, waaronder vele miljoenensteden zoals Delhi, Mumbai en Bangalore. Ook landen als Pakistan, Iran en Kazakhstan deden mee.

Bekende monumenten die deelnemen zijn onder meer de Tafelberg in Kaapstad, zeven van de hoogste torengebouwen ter wereld waaronder de Burj Kalifa toren in Dubai (828 meter hoog). In totaal nemen duizenden bekende monumenten over heel de wereld deel. Ook tienduizenden bedrijven nemen deel, waaronder in België Delhaize, Belgacom, Bpost, Carrefour, Panasonic, Kinepolis en Ikea.


Hoop en samenwerking

Met dit alles is Earth Hour een nooit geziene actie vol hoop, dat de strijd tegen de klimaatverandering kan gewonnen worden door over heel de wereld samen te werken.